О нама

О Планинарском Клубу „Камена Гора“ из Пријепоља

         Планинарством се у Пријепољу организовано бави од 1933 године. Те године основано је Планинарско друштво Пријепоље.

         До 1979 године Друштво је имало више успона и падова и више пута мењало име (Битовик, Горопеч и од 1979 године. Камена Гора). Планинарство је до тада у Пријепољу имало само културолошко-рекреативну димензију (излетништво и походе)

         Крајем 1979 године у Друштво долази група средњошколаца: Драган Петрић, Илија Андрејић, Славо и Горан Глушчевић, Микаило Чпајак... Они доносе енергију за упознавање нових планинарских дисциплина, и жељу за истраживањем, школовањем и такмичењем...

         Врло брзо обучено је на десетине спелеолога, оријентациста, пењача, алпиниста... Истражено је преко 50-так спелеолошких објеката средњег Полимља, маркирано више од 120 км. Планинарских стаза, изграђен је Планинарски Дом у Сопотници, извршени успони на преко 300 врхова у земљи и преко 50 у свету. Постају Државни прваци у разним планинарским дисциплинама. Највећи успех у историји Друштва је освајање Монт Евереста (два наша члана, Драган Петрић и Илија Андејић, 20 маја 2007 године)

         Стручан и упоран рад донео је низ републичких, савезних и међународних признања и награда. У више наврата, Друштво је било проглашено за спортски колектив града Пријепоља и Златиборског региона, а спортисти из клуба за спортисту године.

         2012 године Планинарско друштво „Камена Гора“ пререгистровано је у Планинарски Клуб „Камена Гора“. Тренутно клуб има 55 чланова (2 тренера планинарстав, 4 планинарских водича, 5 радиоаматера, врхунске спортисте: 2 заслужног разреда 1 међународног разреда. Активности чланова клуба одвијају се у више дисциплина: планинарска (излетничка), алпинистичка, спортско пењачка, спелеолошка, оријентациона, планински бициклизам, Горска служба спашавања и еколошка. Клуб традиционално организује републичке и међународне експедиције, кампове и разна такмичења. У току је пројекат 7 SUMMITS (7 ВРХОВА) у којем ће Драган Петрић и Илија Андрејић покушати попети највеће врхове свих 7 континената (недостају им још по 3 врха)

         Данас (2016 године),  Планинарски Клуб „Камена Гора“ из Пријепоља       представља једно од најуспешних Планинарских организација у Републици Србији.  Уважавајући те чињенице Влада Републике Србије поверила им је управљање над Спомеником природе  “Слапови Сопотнице“ код Пријепоља.